OM HDP

OM HDP 

Folkets Demokratiske Parti (på tyrkisk “Halkların Demokratik Partisi, HDP”, på kurdisk: “Partiya Demokratîk a Gelan), er et socialistisk og pro-minoritetsparti i Tyrkiet. Partiet er et venstreorienteret parti og sætter et stærkt 

fokus på spørgsmål som direkte demokrati, feminisme, minoritetsrettigheder og grøn omstilling. HDP er associeret medlem af European Social Democratic Party (PES) og rådgivende medlem af Socialist International.

HDP blev grundlagt i 2012 som en alliance af flere partier på venstrefløjen i Tyrkiet. I dag har partiet 39.334 aktive medlemmer (2020). Fra 2013 til 2015 var partiet involveret i fredsforhandlinger mellem den tyrkiske regering og Kurdistan Arbejderparti (PKK).

I modsætning til andre politiske  partier i Tyrkiet har HDP medformandskabet bestående af en kvindelig og en mandlig leder.  Partiets nuværende ledere er Mithat Sancar og Pervin Buldan siden 2020. En tidligere medleder er Selahattin Demirtas, der også var partiets præsidentkandidat i 2014 og vandt 9,77% af stemmerne. Efter dette valg så HDP en chance for at komme over spærregrænsen på 10% som et politisk parti.. På trods af frygt for, at HDP ikke ville være i stand til at komme over spærregrænsen, fik partiet 13,12% af stemmerne ved parlamentsvalget i 2015. Dermed blev partiet det tredjestørste i det tyrkiske parlament.

Under kupforsøget i juli 2016 vendte HDP sig stærkt mod kupmagerne og fordømte ethvert forsøg på at eliminere demokratiet. Det skyldes, at mange bevægelser, der udgør HDP tidligere  havde oplevet, hvordan demokratiet og frihedsrettighederne blev indskrænket ved tidligere kupforsøg i Tyrkiets historie. Ikke desto mindre blev flere tusinde af partimedlemmer anholdt, heriblandt  tidligere partiledere Selahattin Demirtas og Figen Yuksekdag.
***-***